Omgaan met agressie

 

Ontdekken van je positieve eigenschappen en ervaringen en daar de focus op leggen. Dit heb je ook nodig bij het omgaan van emoties zoals agressie.

 

Agressie kun je uitsplitsen in 4 belangrijke emoties van een mens:

Boosheid, verdriet, blijdschap en angst

 

Iedereen heeft wel eens last van een woedeaanval, dat is op zich wel gezond want wie zijn emoties opkropt wordt op den duur ziek en/of raakt gefrustreerd. Het gaat er met name om dat je daarmee andermans grenzen niet overschrijdt, het bewust of onbewust schade toebrengen aan iets of iemand ten koste van een ander. Dat is agressie, agressie is bedreigend en zeker voor diegene waar tegen dit is gericht. Het behoeft niet alleen te zijn tegen een persoon maar ook wanneer er spullen worden kapot gemaakt.

 

Het komt ook regelmatig voor dat mensen hun zelfbeeld beschadigen door de agressie naar zichzelf te richten. Het hoeft dus niet per se gericht te zijn op een ander.

 

Er zijn natuurlijk genoeg manieren om je agressie kwijt te raken, denk daaraan bijvoorbeeld individuele sporten (zoals boksen/vechtsport) maar ook een ontspanning zoeken met Mindfulnes of je favoriete serie kijken. Zo zijn er nog wel meer manieren, maar vooral kijkend naar wat het beste bij je past en je je emotie kwijt kan. In een groep sporten zoals voetbal/handbal enzovoort is natuurlijk ook enorm goed, hier leer je vooral je sociale vaardigheden.

 

Regelmatig komt boosheid eigenlijk voort uit frustratie of je miskend voelen. Erkennen van deze gevoelens en ‘een plek’ geven kun je de oorzaak wegnemen. Het erkennen van deze gevoelens zorgen er uiteindelijk ook voor dat het je lukt om de boosheid onder controle te houden of zelfs te laten verdwijnen. Het is belangrijk om open te staan voor verandering en ontwikkeling, een lastige situatie anders bekijken. Denken aan een periode of gebeurtenis die moeilijk was en stel je dan een aantal vragen.

 

Wat heb je ervan geleerd?

Hoe ben je veranderd?

Wat is er hierdoor positief veranderd in je leven?

Voor wat in deze ervaring ben je dankbaar?

 

Het 8 stappenmodel van RET is onder andere een mooie methode om te gebruiken, het veranderen van denkpatronen is ten grondslag:

* Het opsporen van belemmerende of storende gedachten en de gevolgen daarvan voor het gevoel en het gedrag
* Het formuleren van nieuwe gedachten 
* Het aanleren van nieuwe gedachten en van de daarbij behorende nieuwe gevoelens en gedragingen


Het verleden bepaalt niet het heden, mensen hebben de keuze om uit vastgeroeste patronen te stappen.